Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
telewizja

Pasja na talerzu

Siedemnastu młodych kucharzy rywalizowała w Wiśle podczas trzeciego Międzyszkolnego Konkursu dla Zasadniczych Szkół Zawodowych ''GOTUJ z PASJĄ'' .
Kuchnia to rzeczywiście ich pasja, bo z wielką starannością przygotowywali potrawy. Choć tematem przewodnim była kuchnia regionalna, to potraw i pomysłów na jej podanie było bardzo wiele. Podczas konkursu, który zorganizował Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich, rywalizowało siedemnastu uczniów kształcących się w zawodzie kucharz małej gastronomii. Byli to przedstawiciele siedmiu szkół zawodowych z naszego województwa.
 
Głównym zadaniem uczniów było przygotowanie potrawy głównej oraz zakąski. Choć na przygotowanie dań mieli dwie i pól godziny, to jak przyznali uczestnicy, stres jest i choć to dużo czasu, nie zawsze udaje się wszystko przygotować.
 
 
 
 
Kociołek barani z warzywami i prażonki, hekele, kaczki, króliki, rolady śląskie – między innymi to znalazło się na talerzach, które wędrowały na stół, przy którym zasiadało jury.
 
Jest ważne to co jest na talerzu ale i to jak się danie serwuje – podkreśla współorganizatorka konkursu Iwona Gomola. Jak dodaje - Wielu z tych młodych osób wzięło sobie to do serca i przywiozło na konkurs własne zastawy stołowe.
 
 
Trudno szukać w naszej regionalnej kuchni wykwintnych przystawek, ale uczniowie świetnie sobie z tym poradzili, przyrządzając kanapeczki ze śledziem, sałatki śledziowe czy prażuchy. Oznacza to, że musieli korzystać z starych wydawnictw, nie obyło się też bez wskazówek mam czy babć- dodaje. Gomola.
 
Nim jednak potrawy ocenili jurorzy, inni egzaminatorzy sprawdzali jak one powstają. Sprawdzamy technikę wykonania, porządek stanowiska pracy, organizację pracy, ale też dobór surowców oraz jakie są w nich straty - tłumaczy Miłosz Kempka – juror techniczny
 
 
 
Rzeczywiście mamy wiele do spróbowania bo kazdej potrawy i przystawki musimy skosztować – śmieje się jeden z jurorów – Wiesław Wróblewski, szef stowarzyszenia 'Beskidzkie Smaki'. Jak ocenia, taka młodzież jest skarbem, to duża umiejętność przygotować takie potrawy. Całe jury jest pod wrażeniem przygotowanych dań. I co ważne, w tym fachu nie można rozgraniczać , że ktoś jest po szkole zawodowej czy po technikum -podkreśla Wróblewski.
 
 
W trakcie trwającego konkursu zaproszenie goście oraz uczniowie uczestniczyli pokazach przygotowanych przez szefów kuchni firmy Iglotex Marcina Świdra, Andrzeja Wiesławskiego oraz Michała Piechę nt. "Nowości kulinarnych" oraz Martina Petera Groschang- szefa kuchni w Hotelu Wodnik
 
Ostatecznie, jury profesjonalne oceniające m.in. jakość zaprezentowanych potraw, sposób wykonania oraz smak przyznało:
 
I miejsce - Marcie Czyż z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle
II miejsce - Dominice Suchy z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej
III miejsce - Dominikowi Juroszkowi z Zespołu Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Cieszynie
 
Aranżację potraw i kreatywność oceniało osobne jury, ono przyznało:
 
I miejsce - Patrykowi Tyrce z Zespołu Szkół Rolniczych w Międzyświeciu
II miejsce - Piotrowi Góralowi z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej
III miejsce - Angelice Nowak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Istebnej.

Jan Bacza
źródło: OX.pl
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: