Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
telewizja

Ryba na wiele smaków

Wędzone karpie, pstrągi i sumy rozchodziły się na skoczowskim rynku jak gorące bułeczki. W mieście odbyły się XII Regionalne Dni Rybactwa.

Sobota i niedziela to był czas wystawy rybackiej na skoczowskim rynku. Głównymi punktami były konkursy kulinarne. Na rynku odbyły się Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Karpia dla Uczniów Szkół Gastronomicznych. Swoje potrawy konkursowe z karpia zaprezentowali również amatorzy.
W niedzielę o tytuł mistrza walczyli zawodowi kucharze.

Mieszkańcy Skoczowa przez dwa dni bawili się przy muzyce, nie zabrakło także śląskiego humoru w wykonaniu Kabaretu Masztalscy.

Niestety dzisiaj rano napłynęła tragiczna wiadomość. W niedzielną noc, wracając do domu w wypadku samochodowym zginęli jurorzy skoczowskich dni rybactwa – Hanna Szymanderska i Grzegorz Komendarek.

Zobacz film w wersji HD

Hanna Blokesz - Bacza

Wyniki w poszczególnych kategoriach

Konkurs Młodzieży Szkół Gastronomicznych w przyrządzaniu potraw z karpia:

1. Filip Niewiadomski i Kamil Świdziński – Zespół Szkół nr 7 w Tychach - Klasyczny filet z karpia
2. Wojciech Komsa i Karol Płoch – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie -  Dymny karp podany z sosem borowiko-jałowcowym, polentą z boczkiem i nasionami dyni, żelem z cydru polskiego, piaskiem pistacjowo-sezamowym, wykończony sezonowymi warzywami i wędzonymi grzybami
3. Karolina Wojnarowska i Bartosz Fryc – Zespół Szkół Gastronomiczny nr 1 w Krakowie - Karp w sosie piernikowym z mamałygą z karmelizowanym koprem włoskim

Konkurs kulinarny w przyrządzaniu potraw z karpia dla Amatorów:

1. Witold Staniek – Bulion z karpia ziołowy z krokiecikiem
2. Krzysztof Staniek – Karp soute na pierzynce cytrynowo-limonkowej
3.  Ryszard Kostka – Jabłecznik karpiowy

IX Międzynarodowe Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia

1. Andrzej Łabędzki i Zbigniew Jaworski – Restauracja Dwór Bismarcka w Mysłowicach - Karp po benedyktyńsku
2. Karel Drapal i Jan Jakes – Moravia Team Republika Czeska - Karp po morawsku z sosem koperkowym
3. Łukasz Skonieczny i Hanna Gąsior – Dom Retro w Jastrzębiu Zdroju - Podwędzony w sianie Karp na puree z kiszonej kapusty podany z sosem z palonego masła

Międzyregionalny konkurs wiedzy o rybach i  rybactwie:

1. Tomasz Głowinkowski (Gimnazjum w Drogomyślu)
2. Krzysztof Biłko (Gimnazjum nr 4 w Skoczowie)
3. Natalia Wysłuch (Gimnazjum nr 4 w Skoczowie)
4. Julia Skupień (Gimnazjum w Mnichu)
5. Bartłomiej Wiewióra (Gimnazjum w Chybiu)

źródło: ox.pl
dodał: JB,HBB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: