Ukrainiec najlepszy w polskiej kuchni
Dmitrij Pietrov pochodzący z Ukrainy okazał się najlepszym kucharzem czwartej edycji konkursu kulinarnego, jaki organizował Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie główne kuchni polskiej.
Były polędwiczki, kaczka i regionalna żebroczka. W sumie dziesięć popisowych dań w wykonaniu przyszłych szefów kuchni. Jury oceniało nie tylko smak i wygląd dań, ale również porządek na stanowisku pracy i wykorzystanie produktów spożywczych.
Gościem specjalnym była Hanna Szymanderska, znana autorka polskich książek kucharskich, która opowiadała młodzieży o tajnikach polskiego gotowania.
Wyniki konkursu:
1. Dmitrij Pietrov - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej
2. Sebastian Fuja - Zespół Szkół Rolniczych w Międzyświeciu
3. Jakub Stec - Bielska Szkoła Rzemiosł
Hanna Blokesz-Bacza
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.