Wideoflesz: Wybrano najlepszy kreplik Księstwa Cieszyńskiego!
Chociaż mowa o zwykłym kulistym cieście drożdżowym z nadzieniem, w ten dzień rozpala on wyjątkowe emocje. Wiadomo – co kreplik, to nieco inna, nierzadko bardzo strzeżona, receptura. Dlatego w Cafe Muzuem zacne grono jurorów w składzie: Marian Dembiniok (dyrektor Muzeum Śląska Cieszyńskiego), Teresa Wałga (dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej), „Chwytak” (cieszyński producent muzyczny) pod dowództwem przewodniczącego Michała Bałazego (kucharz, vloger, Ambasador Kulinarny Polski) miało wyjątkowo trudne zadanie. Mowa nie tylko o wyborze tego najlepszego z najlepszych, lecz również skonsumowaniu trzynastu kreplików, biorących udział w konkursie.
Poziom konkursu był bardzo wysoki, co dobrze świadczy o cukiernikach w Księstwie Cieszyńskim. Jurorzy oceniali wygląd, smak oraz zapach ciastka. Najlepszym z najlepszych został wybrany kreplik ze Strumienia (cukiernia „Olanda”), który można dostać w Cafe Muzeum. Drugie miejsce zdobyła Piekarnia Zebrzydowice, na podium znalazł się również kreplik z Czeskiego Cieszyna, serwowany przez Pekařství Sikora. Zwyciężyły krepliki o bardziej tradycyjnych i klasycznych smakach.
Skład jury: Michał Bałazy - Ambasador Kulinarny Polski, Teras Wałga - dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Marian Dembiniok - dyrektor Muzeum Śląska Cieszyńskiego, Chwytak - youtuber, cieszyński producent muzyczny
- - -
wyniki:
I miejsce - Cukiernia Olanda
II miejsce - Piekarnia Zebrzydowice
III miejsce - Pekařství Sikora
(Mariusz Jaszczurowski)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.