Krótki instruktaż, jak piec pierniczki
Niezależnie jednak od pochodzenia, na stałe zagościły na stołach perfekcyjnych gospodyń Śląska Cieszyńskiego, jako jedne z tradycyjnych cieszyńskich ciasteczek. Ich korzenno-miodowy smak idealnie współgra ze śnieżnym otoczeniem. Oto instruktaż, jak upiec pierniczki idealne.
Podczas pieczenia pierniczków, warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Po pierwsze w zależności od użytej mąki, może zaistnieć potrzeba dodania nieco więcej, niż w przepisie. Ciasto powinno być spręzyste, nie powinno kleić się do rąk. Po drugie, ciasto należy dobrze wyrobić, w przeciwnym razie pierniczki nie będą idealnie puszyste. Po trzecie im cieńsze ciasto, tym krótszy czas pieczenia. Pierniczki są gotowe, w momencie gdy zaczynają przybierać lekko brązowawy kolor.
Autorzy: Joanna Świba & Damian Czarnecki
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.